Foretrækker du at ringe og få et tilbud på gulvvarme?
Tøv ikke med at kontakte os i dag, hvis du vil have et tilbud på gulvvarme til trægulv. Vi har døgnbemanding på vores telefoner.
70 40 08 65Hvis du er træt af fodkolde gulve, er det fordelagtigt at få lavet gulvvarme i et eller flere rum. En oplagt løsning er at lægge trægulv ovenpå gulvvarme på et eksisterende gulv. Det kan også være en fin løsning at lægge trægulv ovenpå klinker med gulvvarme eller måske lægge nye trægulve ovenpå gulvvarme, der er indstøbt i beton.
Der er mange muligheder for at få opvarmet dit hus, din lejlighed såvel som kontoret på arbejdspladsen, da man i dag med moderne teknologi kan lave gulvvarme i et gulv, hvor der ikke er ret stor frihøjde op til f.eks. døråbninger.
De to forskellige former for gulvvarme – nemlig el- og vandbaseret – har forskellige fordele og ulemper. Da el gulvvarme typisk varmer hurtigt op og bliver varmere end den vandbaserede gulvvarme, er det vigtigt at tage hensyn til, om det trægulv, du gerne vil have, kan tåle disse temperaturudsving. Denne information findes typisk på selve trægulvproduktet eller på producentens hjemmeside.
Vi står gerne til rådighed med hjælp. Du kan med fordel kontakte os via kontaktformularen her på hjemmesiden. Hvis du skriver en fyldestgørende beskrivelse af, hvad du gerne vil have lavet, og evt. medsender nogle billeder, vender vi tilbage til dig inden for 24 timer. Vi giver dig en konkret gulvvarme pris, som du kan forholde dig til.
Trægulv og gulvvarme?
Hvilken type gulvvarme, du skal vælge at lægge under dine trægulve, kommer an på flere ting. Det kommer f.eks. an på, om der er et undergulv, der kan klare varmen, og om underlaget er isoleret godt nok. Der skal være plads under gulvet til isolering, så varmen ikke går tabt ned mod jorden.
Hvis du bor i hus, kan første etage være med eller uden kælder, og hvis der er kælder under din første etage, eller hvis du bor i lejlighed, kan det være nødvendigt at lægge gulvet oven på det eksisterende gulv. Du eller håndværkeren skal blot sørge for, at der er plads til at ”afslutte” gulvet, så det ikke kommer til at være i vejen for f.eks. døre.
Derudover skal du sikre dig, at det trægulv du gerne vil have gulvvarme under, kan klare de høje temperaturer og temperaturudsving samt ændringer i luftfugtigheden.
Hvis du gerne vil have trægulve ovenpå undergulvet (og dermed gulvvarmen), kan du med fordel vælge vandbaseret gulvvarme. Vandbaseret gulvvarme er typisk dyrere at anlægge men billigere på lang sigt, hvorimod elgulvvarme er billigere at lave men dyrere i brug. Udover det faktum at nogle trægulve ikke tåler så høj varme, er det også vigtigt at tage hensyn til, at gulvet kan arbejde. Træ er et naturprodukt, og det vil derfor give sig alt efter temperatur og luftfugtighed.
Når først du har fundet et trægulv, der kan tåle gulvvarme, er næste punkt at finde ud af, om gulvvarmen skal være baseret på fjernvarmevand eller på el. Som nævnt ovenfor er den vandbaserede gulvvarme mest optimal i forhold til et trægulv, men hvis trægulvet godt kan tåle højere temperaturer, kan det formentlig også tåle at ligge ovenpå elgulvvarme. Spørg trægulvsforhandleren for information omkring det specifikke trægulv.
Hvordan er et trægulv med gulvvarme opbygget?
Et trægulv med gulvvarme kan enten være baseret på indstøbning i beton eller lagt ned i riller i f.eks. en spånplade. I det førstnævnte tilfælde ligger gulvvarmerørene/-slangerne nede i betonen, hvor betonen fungerer som en kæmpe varme-sten. Den anden løsning kræver en varmefordelingsplade.
Opbygningen af trægulv med gulvvarme ser lidt forskellig ud, alt efter om du har valgt el- eller vandbaseret gulvvarme. På baggrund af dét der blev nævnt ovenstående i forhold til trægulve og gulvvarme, tages her udgangspunkt i, at gulvet er lavet med vandbaseret gulvvarme.
Gulvvarmen kan enten være støbt ind i betonen, lagt i beton i nogle fræsede riller, eller lægges i riller i f.eks. spånplader mellem lægter, der bærer gulvet.
I et gulv, hvor gulvvarmen er lagt i beton, kan opbygningen se således ud:
- Nederst i undergulvet ligger en betonplade
- Ovenpå betonpladen ligger der eventuelt isolering
- Dernæst er der et armeringsnet, som gulvvarmerørene/-slangerne sættes fast til, så de ikke rykker på sig
- Det næste lag er dermed selve gulvvarmen
- Omkring gulvvarmerørene støbes et betongulv
- Læg derefter eventuelt en fugtspærre
- Det andet øverste lag er et såkaldt mellemlag, som er det dit endelige trægulv skal ligge ovenpå
- Allerøverst lægges dit nye, flotte trægulv
Hvis du ikke ønsker gulvvarmen støbt i beton, enten fordi det er et omstændeligt projekt, eller fordi bygningens underlag ikke understøtter, at man kan lave et støbt gulv, kan du i stedet lave vandbaseret gulvvarme, der ligger mellem brædder under dit trægulv.
I dette tilfælde, kan gulvets opbygning se således ud:
- Det nederste lag består både af brædder og isolering (brædderne vil dermed bære vægten af gulvet og alle dine møbler og øvrige inventar)
- Det andet nederste lag består af tre ting, nemlig gulvvarmerørene, lægter og en varmeplade
- Her ovenpå kommer det andet sidste lag, som er mellemlaget, som dit endelige gulv skal ligge ovenpå
- Gulvet sluttes af med dit nye, flotte trægulv
Hvad du skal vælge kommer som tidligere nævnt an på, hvordan den omgivende struktur er, og om underlaget/undergulvet kan bære beton, eller om gulvet skal bygges op oven på brædder.
Hvordan gør man, hvis man selv vil lave gulvvarme under sit nye trægulv?
Hvis du har mod på at lave gulvvarme selv og lægge trægulv ovenpå, skal du starte med at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre. Hvis både elgulvvarme og vandgulvvarme er tilladt og ønskeligt i det eller de rum, du gerne vil have gulvvarme i, skal du starte med at tage stilling til, hvilken type det skal være. I de fleste tilfælde vil man nok ende med vandbaseret gulvvarme.
Når man har styr på, om det skal være vandbaseret gulvvarme, skal man derefter finde ud af, om gulvvarmen kan støbes i beton. Hvis der allerede er betongulv, er det oplagt at fræse riller heri til vandgulvvarmen, så man relativt nemt kan få gulvvarme under sit nye trægulv.
Hvis det enten ikke kan lade sig gøre at støbe gulvvarmen i betonen, eller hvis man ikke ønsker den ”tunge” løsning, kan man i stedet vælge den ”lette” løsning, som er den med et træskelet, hvor vandrørene ligger zigzag mellem lægter, der er monteret på brædder.
En detaljeret vejledning for, hvordan man lægger gulvvarme med trægulv varierer alt efter, om du vælger den ”tunge” eller den ”lette” løsning. Hvis du har hænderne skruet godt på, kan du gribe opgaven an på egen hånd. Uanset om du laver gulvvarme til trægulv selv eller får en håndværker til det, skal en autoriseret VVS-installatør tilslutte gulvvarmen til fjernvarmen. Dog, hvis du har valgt elgulvvarme, skal du have en autoriseret elinstallatør til at tilslutte gulvvarmesystemet til elnettet.
Du kan med fordel tage udgangspunkt i de to forskellige lister over gulvets opbygning ovenfor. Hvordan du griber de enkelte punkter an, skal du finde detaljerede oplysninger om andetsteds. Du kan også bare vælge at kontakte os og få et konkret bud på, hvad det vil koste at lave gulvvarme under dit trægulv.
Bedste trægulv til gulvvarme?
De bedste gulvvarme trægulve er dem, der er lavet til det. Da træ er et naturligt produkt, som påvirkes af temperaturer og luftfugtighed, er det derfor fornuftigt at undersøge de forskellige trægulve på forhånd. Det vil være ærgerligt at forelske sig i et trægulv, som senere hen viser sig ikke at kunne tåle temperaturerne.
Du kan med fordel tjekke det enkelte trægulvsprodukt for informationer om, hvorvidt det kan tåle gulvvarmen. Mange trægulvprodukter har informationer herom, men hvis der ikke står noget, er det en god idé at spørge en medarbejder i forretningen, der forhandler gulvet, eller søge informationer direkte på producentens hjemmeside.
Hvilket trægulv til gulvvarme?
Hvis du vælger at lægge et trægulv ovenpå et gulv med gulvvarme, risikerer du, at gulvet ikke kan klare temperaturerne. Trægulvet kan f.eks. give sig, så der kommer brede furer mellem trægulvets brædder. For at sikre sig bedst muligt mod at trægulvet tager skade, anbefales det, at man tjekker det enkelte produkt for, om det er egnet til gulvvarme.
De fleste træsorter kan godt lægges ovenpå et undergulv med gulvvarme, men der er stor forskel på, hvor påvirket de forskellige sorter bliver. Hvilke træsorter, der bedst kan klare gulvvarme, kan en forhandler af lige netop dit ønskede trægulv svare dig på. Når du ved, hvilke træsorter det er bedst at gå efter, kan du bedre finde frem til netop det trægulv, der passer dig bedst.
Hvad koster gulvvarme til trægulv pr m2?
Prisen på gulvvarme til trægulv pr. m2 afhænger primært af, hvilken overordnede løsning du vælger. De dyreste løsninger er formentlig de ”tunge” løsninger, hvilket vil sige, at man støber gulvvarmen ind i beton. De billigste løsninger vil formentlig være de ”lette” løsninger, hvilket vil sige, at man lægger gulvvarmen på varmefordelingsplader, der ligger mellem lægter, der bliver båret af brædder.
Prisen på gulvvarme under trægulv pr. m2 afhænger selvfølgelig også af, om man får lavet vand- eller el-baseret gulvvarme. En anden faktor er, om du kan lave gulvvarme selv. Sidst men ikke mindst afhænger prisen også af, hvilket trægulv du vælger at lægge ovenpå.